fbpx
WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

methodes voor kalkverf aan

De meest uiteenlopende methodes worden gebruikt voor het aanbrengen van kalkverf en dit met het oog op het bekomen van een uniek, decoratief resultaat. Met uitzondering van de witte kleur die indien gewenst met de rol of met de airlessapparatuur kan worden aangebracht, dient de kalkverf steeds te worden aangebracht met een hiertoe geschikte kwast of blokborstel.

Om aanzetten te voorkomen, dienen grote ononderbroken vlakken in één bewerking te worden uitgevoerd, nat in nat.

De meest klassieke methodes zijn de volgende:

  • Techniek “secco” :
    De 1ste laag kalkverf wordt met een hiertoe geschikte kwast aangebracht.  Een droogtijd van minimaal 8 uur respecteren en de eindlaag aanbrengen.
    Voor sommige kleuren kan het noodzakelijk zijn om, na 8 uur droogtijd, nog een derde laag aan te brengen.
  • Techniek “Bagnato” :
    De 1ste laag kalkverf wordt met een hiertoe geschikte kwast aangebracht. Een droogtijd van minimaal 8 uur respecteren en de gedroogde laag in zijn totaliteit licht
    gaan bevochtigen. In de bevochtigde laag wordt, alvorens deze droog is, een eindlaag van de kalkverf aanbrengen. Te veel bevochtigen kan aanleiding geven tot het verpoederen van de eindlaag ! Voor sommige kleuren kan het noodzakelijk zijn om, na 8 uur droogtijd, nog een derde laag op dezelfde wijze aan te brengen.

Op deze technieken bestaat er een waaier aan variaties, waarbij verschillende verdunningsgraden worden toegepast, kleuren door elkaar worden gemengd, er gewerkt wordt in kris–kras bewegingen of verticaal en waarbij wolkeffecten, streepeffecten of verweringseffecten kunnen worden bekomen.

Door het plaatsen van een proef kan men het resultaat esthetisch beoordelen, zo nodig de techniek wat aanpassen tot het gewenste resultaat wordt bekomen.

Tips voor het toepassen van de kalkverven.

  • Afhankelijk van de absorptie van de ondergrond, altijd zorgen voor een goede startverdunning van de kalkverf. Onze kalkverf kan verdund worden tot een consistentie van een “magere yoghurt”.  Door deze maximale verdunning kan men ook geen overdreven dikke lagen plaatsen.
  • Om een zachter kalkeffect te bekomen, dient de 2de laag iets meer verdund en goed uitgestreken te worden.

Tijdens de droging van een kalkverf wordt het typische kalkeffect beïnvloed door de zuigkracht van de ondergrond, luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte.

artikelen rond de kalkverven van de Bever :