Wanneer iemand de natuurlijke kleur van een houtsoort wil behouden en niet voor een dekkend verfsysteem kiest, heeft die al snel de neiging om dat hout kleurloos te behandelen. Er moet echter van uitgegaan worden dat er buiten nooit met een klaar, kleurloos product gewerkt mag worden!
Het hout moet beschermd worden van het uv-licht en daarvoor is een pigment vereist. Dat pigment zal de uv-stralen namelijk voor het grootste deel weerkaatsen en op die manier de lignine in de bovenste houtcellenlaag beschermen. Er moet dus steeds met een (transparant) gekleurd systeem gewerkt worden alvorens er een clearcoat aangebracht kan worden. Een clearcoat bevat wel uv-blockers, maar wordt enkel gebruikt om de eerste, transparant gekleurde laag (en onrechtstreeks het hout) te beschermen, te onderhouden en extra laagdikte aan te brengen op het bestaande verfsysteem, zonder daarbij de initiële kleur te verdonkeren. Zo wordt ook de levensduur van dat verfsysteem verlengd. Er moet eveneens vermeld worden dat sommige fabrikanten wel kleurloze, transparante producten op basis van nieuwe technologieën aanbieden. Weet dat deze producten de vergrijzing niet tegenhouden, maar het hout wel mooi, bleek laten vergrijzen, zonder groenaanslag, schimmelvorming en zwart worden van het hout.
ONDERHOUD
In het algemeen zal een transparant, gepigmenteerd systeem in vergelijking met een dekkend systeem altijd sneller onderhoud nodig hebben. Bij zo’n onderhoud moet er steeds opnieuw geschuurd en ontvet worden alvorens een nieuwe laag verf, lak, vernis etc. aan te brengen. Een beits van goede kwaliteit wordt het best om de drie jaar onderhouden, terwijl een lak van goede kwaliteit het best om de vijf jaar, of langer, onderhouden wordt.